KATA változások 2019.01.01-től

Röviden

KATA mértéke:

 • Főállás esetén:             50 000Ft,
 • mellék állás esetén:     25 000Ft.

KATA-s, havi alapdíj fejében 12M Ft-ig, nyereség adót nem fizet. Nyereség adó mértéke 40%, a 12M-ot meghaladó bevételre.

(minden a naptári évben beérkező árbevétel)

Alanyi ÁFA Mentesség határa is 12M Ft, ahol a számlák „Teljesítés dátumát” kell figyelembe venni. Kiegyenlítés nincs befolyással az értékhatár átlépésre.

Passzív hallgatói státusz is mellékállás.

Bővebben

A 2019.január 1-ével életbe lépő változások nem érintik a KATA mértékét, amely a főállású adózók esetében a jövőben is 50.000 forint, míg a nem főállású kisadózók esetében 25.000 forint marad.

Ami jó hír a kisadózó vállalkozások tételes adóját választók számára, hogy az alanyi adómentesség értékhatára 2019-től egységesen 12 millió forint lesz a jelenleg hatályos 8 millió forint helyett, így egységesen 12 millió forint lesz mind az alanyi adómentesség, mint KATA bevételi határ.

Az átmeneti szabály értelmében viszont, aki a 2018-as évben meghaladja a 8 milliós értékhatárt, de a 12 millió forintot nem éri el, az 2019-re továbbra is élhet az alanyi adómentesség választásának lehetőségével (ezt még 2018 decemberében meg kell tenni!).

KATA belépéssel/kikerüléssel kapcsolatos változások:

 • Az átalakulás, szétválás, egyesülés esetén az adóalanyiság létrejöttének napja a KATA adóalanyiság választásának napja lett (eddig bejelentés hónapját követő hónap első napja volt).
 • KATA-ba való belépésnél kizáró ok, ha az adózó már a KATA-alanyiság választásakor végelszámolás, felszámolás, kényszertörlés alatt áll.
 • Már nem kizáró ok, ha korábban fel volt függesztve az adószám.
 • Megszűnik az adóalanyiság, ha év végén 100 000 Ft feletti adótartozás van, de ha annak a hónapnak az utolsó napjáig, melyben az erről szóló határozat véglegessé válik az adózó rendezi a tartozását, akkor nem lép életbe a határozat.
 • Mulasztási bírság kiszabása esetén az adóalanyiság megszűnésről szóló határozat véglegessé válásának utolsó napjával szűnik meg az adóalanyiság.

Bevételekkel kapcsolatos változások:

 • Költségek fedezetére vagy fejlesztési célra kapott támogatások nem minősülnek KATA bevételnek.
 • Nem KATA bevétel, az olyan ingó vagyontárgy, ingatlan, vagyoni értékű jog elidegenítése, amelyet az adózó nem kizárólag üzemi célból használt. Ha ezek értékesítéséből bevétele származik a katás egyéni vállalkozónak, akkor erre a bevételre a személyi jövedelemadó törvény ingatlan illetve ingó vagyontárgy értékesítéséből származó jövedelem szerinti adózását kell alkalmaznia.
 • KATA bevétel, az olyan tárgyi eszközök és nem anyagi javak értékesítése, amelyeket a kisadózó egyéni vállalkozó kizárólag a kisadózó vállalkozás tevékenységével kapcsolatban használ, azokat más célra részben sem használja és üzleti nyilvántartásai ezt egyértelműen alátámasztják.
 • Nem minősül kizárólag üzemi célt szolgáló tárgyi eszköznek a személygépkocsi!

További fontos változások:

 • Tao-ból KATA-ba áttért adóalany esetében megszűnik a kettős adóztatás:

A tao-alanyiság alatt kiszámlázott – és így a társasági adó hatálya alatti utolsó adóévben az adóalap részeként figyelembe vett – de csak a KATA időszakában befolyt bevételt kivették a KATA bevételek közül.. DE! ezen bevételeket a kisadózó vállalkozás bevételi nyilvántartásában ettől függetlenül fel kell tüntetni azzal a külön bejegyzéssel, hogy e bevételek a társasági adó alapját képezik.

Nappali tagozatos kisadózókat érintő változás

Eddig csak az aktív tanulmányokat folytató nappali tagozatos hallgató minősült a törvény szerint mellékállású kisadózónak (azaz 25.000 Ft tételes adót kellett fizetnie havonta). Viszont 2018. november 24-től a tanulmányokat szüneteltető „passzív féléves” hallgató is mellékállásúnak minősül 25 éves korig (eddig főállásúnak minősült)

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük