KATA-sok új havi bevallásai

2021. január 1-től életbe lépő 2017. évi CL. törvény  (’Katv.’) szigorítása miatt nem csak a fizetési szabályok változnak hanem a  kisadózókra vonatkozó bevallási kötelezettségeik is.

Ha a katás vállalkozó a naptári évben ugyanazon (nem kapcsolt vállalkozásának számító) vállalkozástól, egyéb szervezettől több mint 3 millió forint bevételre tett szert akkor  a 3 millió feletti rész után 40%-os mértékű adó kell megfizetnie.

A 40%-os mértékű adót belföldi vállalkozás, egyéb szervezet (továbbiakban: belföldi kifizető) esetén a számlát befogadó belföldi kifizetőnek,  külföldi vállalkozás, egyéb külföldi szervezet (továbbiakban: külföldi kifizető) esetén a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni.

Belföldi kifizető esetén az adót az adóköteles bevétel juttatásának hónapjára kell bevallani ás adóköteles bevétel juttatását követő hónap 12. napjáig kell megfizetni. A bevallásban a katás vállalkozás adószámát, nevét és címét is fel kell tüntetnie. A katás vállalkozást pedig a naptári évet követő év január 31-ig az adó alapjáról tájékoztatni kell.

A Külföldi kifizető esetén a 40%-os mértékű adót a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni az adóköteles bevétel megszerzését követő hónap 12. napjáig. A KATA bevallás keretében az adó alapját képező összegeket is meg kell adni havi és partnerenkénti bontásban, valamint közölni kell a külföldi kifizető nevét és címét is. 

Kapcsolt vállalkozás esetén a számlát a befogadó vállalkozásnak kell a 40%-os mértékű adót bevallani és megfizetni. Az adót az adóköteles bevétel juttatásának hónapjára kell bevallani. A bevallás és az adó befizetésének határideje az adóköteles bevétel juttatását követő hónap 12. napja.

A belföldi kapcsolt vállalkozásnak bevallásában a katás vállalkozás adószámát, nevét és címét is fel kell tüntetnie. A naptári évet követő év január 31-ig a belföldi kapcsolt vállalkozásnak tájékoztatnia kell a katás vállalkozást az adó alapjáról.

Külföldi kapcsolt vállalkozás esetén a 40%-os mértékű adót a katás vállalkozásnak kell bevallani és megfizetni. A megfizetés határideje az adóköteles bevétel megszerzését követő hónap 12. napja. Az az adó alapját a KATA bevallásban kell havi és partnerenkénti bontásban megadni, valamint közölni kell a partner nevét és címét is

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük