Képzések elszámolható költségeinek a feltételei

A Társasági adó törvény eddig elismert költségként tekintett a kifizető által viselt képzések költségére amennyiben az a vállalkozás érdekében felmerülő képzésnek volt minősíthető. A jövőben ennek a minősítését további kritériumokhoz is köti és csak a következő feltételek teljesülése esetén minősíti a Társasági adó törvény vállalkozás érdekében felmerült költségnek a képzésre kifizetett összeget:

  • Amennyiben olyan szervezet nyújtja a képzést, amelynek a jogszabályban meghatározott alapfeladata a képzés, vagy bejegyzett felnőttképzési tevékenységet végez.
     
  • Valamint nyilatkozat formájában a képzést nyújtó tájékoztatást adott a képzési költséget fizető részére arról, hogy az ezzel kapcsolatos adatszolgáltatási kötelezettségeit teljesítette.
    A felnőttképzést nyújtó szervezet továbbá köteles a nyilvántartási számát a képzési dokumentációban, szerződésben, valamint az általa kiállított számlán és más számviteli bizonylaton feltüntetni.
     
  • Ezen kívül engedélyhez kötött képzés esetén az írásbeli felnőttképzési szerződés megléte is szükséges az elszámoláshoz.

A fentiek tükrében fontos, év közbeni változás, hogy az elszámolt képzési költségek tekintetében a feltételeknek való megfelelést a Társaság ellenőrizze, és a hiányzó dokumentációt a képzést nyújtó intézményektől, személyektől bekérje. Ezek hiányában ugyanis a képzési költségek a társasági adó szempontjából nem minősülnek elismert költségnek, így azokkal értékével a Társaság adóalapját növelni szükséges.

3. számú melléklet az 1996. évi LXXXI. törvényhez * 

A költségek és ráfordítások elszámolhatóságának egyes szabályai

B)

A vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségek, ráfordítások

14. *  a kifizető által viselt olyan oktatás és képzés költsége (ideértve az azzal összefüggő, törvényen alapuló, az államháztartás valamely alrendszere számára történő kötelező befizetést is), amelyet az annak szervezője jogszabályban meghatározott alapfeladata vagy felnőttképzési tevékenysége keretében szervez és az ahhoz kapcsolódóan a képzés szervezője által kiállított és a kifizető rendelkezésére bocsátott nyilatkozat tanúsítja, hogy a jogszabályban előírt adatszolgáltatási kötelezettségét teljesítette;

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük