Adómentes Juttatások 2022_ELEKTROMOS KERÉKPÁR

Összeállította Szijj Edina

A kifizetők 2022. január 1-től adómentesen biztosíthatják az:

  • emberi erővel hajtott
  • vagy legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral segített kerékpár magáncélú használatát.

 A jogszabály szerint a kifizető kizárólag kerékpár magáncélú használatát biztosíthatja adómentesen.

 A szabályozás a kerékpár fogalmát nem határozza meg és háttérjogszabályra sem hivatkozik, ezért kerékpár alatt a köznapi értelemben vett kerékpárt kell érteni.

Nem alkalmazható tehát ez az adómentes juttatás például a rollerre, elektromos rollerre, vagy más, közlekedésre használható kétkerekű eszközre. (Elektromos kerékpárnak kinéző robogóra sem alkalmazható- pedállal kell rendelkeznie)

A kifizető adómentesen biztosíthatja a kerékpárhasználatot megosztáson alapuló közösségi közlekedési szolgáltatáson keresztül is, ha a kerékpárt a kifizető nevére szóló számla alapján, igazoltan bérli a szolgáltatótól.

A magáncélra biztosított személygépkocsi-használathoz hasonlóan, ha a magánszemély bérli a kerékpárt, és a bérleti díjat a kifizető megtéríti, akkor a magánszemélynek nem a kerékpár használatát biztosítja, hanem támogatást ad ahhoz, hogy a szolgáltatást igénybe vegye, ezért ez a juttatás már nem tekinthető adómentesnek.

1995. évi CXVII. törvény

  1. számú melléklet:

8.44. *  kifizető által biztosított – kizárólag emberi erővel hajtott vagy legfeljebb 300 W teljesítményű elektromos motorral segített – kerékpár magáncélú használata.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük