Adómentes juttatások COVID OLTÁS 2022

Összeállította: Mikó Alíz

  1. Kifizető által biztosított védőoltás, járványügyi szűrővizsgálat – a juttatás időpontjától függetlenül: Ez azt jelenti, hogy a kialakult járványhelyzetre tekintettel adómentesnek minősül, ha a kifizető járványügyi szűrővizsgálatot – például koronavírus tesztet – biztosít, vagy annak költségeit megtéríti a magánszemély számára. A megváltozott szabályok alapján akkor sem kell adóköteles jövedelmet megállapítani, ha a koronavírus világjárvány első hullámának időszakában, a veszélyhelyzet megszűnését követően, vagy az azóta eltelt időszakban végeztek szűrővizsgálatot kifizetői finanszírozással.  E szabályok alapján a juttatás után nem kell teljesíteni az adójogszabályok szerinti fizetési kötelezettséget, ha a juttatásra:
  2. a katasztrófahelyzet, veszélyhelyzet időtartama alatt,
  3. a katasztrófahelyzet, veszélyhelyzet következményeinek elhárítása, mérséklése céljából,
  4. a katasztrófahelyzetben, veszélyhelyzetben lévők számára,
  5. ingyenesen került sor.  

Az adómentesség feltétele továbbá, hogy a juttató bejelentse a juttatást (termékátadást, szolgáltatásnyújtást) a juttatás napjától számított 60 napon belül, a nyújtott szolgáltatás és átadott termék megnevezésével, mennyiségének megjelölésével a fizetési kötelezettséggel kapcsolatos ügyben illetékes adóhatósághoz.

A juttatás nem vonatkozik a SARS-CoV-2 vírussal szembeni ellenanyag-kimutatásra vonatkozó vizsgálatra, illetve a sejtes immunitásra vonatkozó vizsgálatra.

1. számú melléklet az 1995. évi CXVII. törvényhez

Az adómentes bevételekről

8.39. *  a kifizető által biztosított védőoltás, járványügyi szűrővizsgálat – a juttatás időpontjától függetlenül;

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük