Családi kedvezmény

Összeállította: Szabó Gábor

Az a magánszemély aki,

  •  a családok támogatásáról szóló törvény szerint gyermekre tekintettel, családi pótlékra jogosult illetve a vele egy háztartásban élő házastársa, aki nem jogosult családi pótlékra,
  • saját jogán vagy ilyen jogosultsággal rendelkező közös háztartásban élő hozzátartozó,
  • rokkantsági járadékban részesülő vagy ilyen jogosultsággal rendelkező közös háztartásban élő hozzátartozó,
  • várandós vagy ilyen jogosultsággal rendelkező nő közös háztartásában élő házastársa,

családi adókedvezménnyel csökkentheti az összevont adóalapját.

A családi adókedvezmény 2022-vel továbbra sem nő előző évhez képest mivel az összege törvényben rögzített és nem minimálbérhez vagy egy KSH adathoz kötött. Ez alapján ennek összege 2022-ben továbbra is:

  • Egy eltartott esetén 66670 Ft.
  • Két eltartott esetén 133330 Ft.
  • Három vagy minden további eltartott esetén 220000 Ft.

A családi kedvezményt ugyanazon eltartott esetén csak egyszeresen lehet igénybe venni, több jogosult esetén a kedvezményt megosztva vagy közösen vehetik igénybe, amely esetében a személyjövedelem adó bevallásban egymás adóazonosító jelüket is fel kell tüntetniük.

Közösen vehetik igénybe a családi kedvezményt a házastársak, míg megosztva azok, akik nem házastársak és egy vagy külön háztartásban élnek. Fontos megjegyezni, hogy közösen vagy megosztva csak akkor vehetik igénybe a családi adókedvezményt, ha az anya vagy az apa a családi pótlékot nem egyedülállóként kapja.

Elvált szülők esetén a családi kedvezményt csak az a szülő veheti igénybe, aki a családi pótlékot is kapja, megosztásra csak akkor van lehetőség, ha szülők a válás során a válási papírokba nem közös felügyeletet írnak, hanem felváltva gondozást. Ebben az esetben a szülők csak olyan arányba jogosultak igénybe venni a családi adókedvezményt, amely mértékben a családi pótlék megoszlik.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük