Duális képzés

Összeállította: Bartalos Csonka Orsolya

A szakképzési hozzájárulás megállapítására vonatkozó szabályok 2021. január 1-jétől jelentősen megváltoztak. A kvalifikált munkaerő képzéséhez és támogatásához szükséges források előteremtésének része a vállalkozások által havonta befizetett szakképzési hozzájárulás. Viszont a gyakorlati képzéssel kapcsolatos költségeiket e kötelezettségük csökkentésével érvényesíthetik.

A normatív támogatás igénylése a szakképzési hozzájárulás befizetése terhére történik, tehát adókedvezmény. Az egyenleg lehet negatív is, azaz visszaigényelhet a cég, ha normatív támogatásként többet kérne vissza, mint amit szakképzési hozzájárulásként befizetnie kellene.

Bár a szakképzési hozzájárulás, mint külön adónem tényleg kivezetésre kerül (beolvad a szociális hozzájárulási adóba) 2022. július 1-jétől, azonban a duális képzés után igénybe vehető adókedvezmény lehetősége továbbra is változatlan formában fennmarad, sőt KIVA-s cégek is élhetnek vele.

További ösztönző dolog, hogy a sikeres szakmai vizsgát tevő tanulót képző céget 20%-os sikerdíj illeti meg, mely a tanuló után kapott teljes adókedvezmény további 20%-a.

Az adókedvezmény a havi járulékbevallásban érvényesíthető, míg a sikerdíj az éves elszámoló bevallásban.

Törvényi háttér

  • a szakképzésről szóló 2019. évi LXXX. törvény
  • a szakképzésről szóló törvény végrehajtásáról szóló 12/2020. (II. 7.) Kormányrendelet

Az itt meghatározott személyi, tárgyi és egyéb feltételek biztosításával lehet a duális képzésbe bekapcsolódni.

Munkaviszony

A tanuló közvetlenül a duális képzőhellyel köt szakképzési munkaszerződést.  A munkaviszonyt a NAV-hoz be kell jelenteni. Azok a tanulók vehetnek részt a szakirányú oktatásban, akik a szakmatanulást:

  • tanulói, illetve felnőttképzési jogviszonyban bármely szakképző intézménytípusban (szakképző iskola, technikum), illetve
  • tanulói jogviszonyban, szakiskolában folytatják

Bérezés

A tanulóknak kifizetett munkabér a tárgyév első hónapjának első napján érvényes kötelező legkisebb havi munkabér (azaz minimálbér) legalább 60%-a, de legfeljebb 100%-a. (Ez 2021-ben a 100.400 és 167.400 forint közötti összeget jelent.)

A cégnek a duális képzésben tanulók munkabéréből csak a 18,5% társadalombiztosítási járulékot kell megfizetnie, a SZOCHO-t nem. A tanulóknak a munkabér SZJA-mentes.

Szabadság:

 A szakmát tanulót a 18. életévének betöltése évének utolsó napjáig évente 45 munkanap, ezt követően évente 30 munkanap szabadság illeti meg. Mindenkinek 15 munkanap betegszabadság jár.

Adókedvezmény számítása

Arányosított önköltség = Önköltség * szakmaszorzó * évfolyami szorzó

Önköltség: átlagos képzési önköltség, ami egy tanuló éves valós képzési költségét jelenti. Az önköltség összegét a 2021. évi központi költségvetéséről szóló törvény 1 200 000 forint/fő/év összegben határozta meg.

Szakmaszorzó: az új Szakmajegyzékben felsorolt szakmákhoz társítottak egy szakmaszorzót is. Három értéke lehetséges: 2,2 – 2,42 – 2,85.

Évfolyamszorzó: Az önköltséget befolyásolja, hogy melyik évfolyamra jár az adott hallgató

képzési időI. évfolyamII. évfolyamIII. évfolyamIV. évfolyam
max 1 év1   
max 2 év1,20,8  
max 3 év1,210,8 
max 4 év1,2110,8

Az arányosított önköltség éves szinten határozza meg a kedvezmény mértékét, melyet le kell osztani az éves munkanapok számával (254) és meg kell szorozni a tanuló adott havi munkanapjainak számával (amikor ténylegesen dolgozott, tehát nem iskolában vagy pl. táppénzen volt).

Példa

1 éves fodrász tanuló

Önköltség:                                                     1 200 000 Ft

Évfolyamszorzó:                                           1,2

Szakmaszorzó:                                                           2,42

Arányosított önköltség 1 munkanapra:                      13 720 Ft (1200000 *1,2 *2,42/254)

Ledolgozott munkanapok száma:                  15

Havi adókedvezmény:                                             205 795 Ft

Ez pedig lényegesen magasabb, mint a tanuló bére, ami maximum a minimálbér lehet, azaz 2021-ben 167 400 Ft.

Az adókedvezmény számításához a következő linken elérhető kalkulátort ajánljuk:

https://dualis.mkik.hu/kalkulator

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.