Hogyan adóznak a kriptovaluták?

Összeállította: Zanatiné Kállai Mária

2022-ben bevallható az összes előző évi kriptoeszközre kötött ügylet jövedelme szankciómentesen 15 százalékos adóteher mellett.

(Szja tv. XII. fejezet 67/C §,  megjelent:2021. június 9 , Magyar Közlöny 106 )

2021 június elején elfogadta  az országgyűlés a  2021.évi  LXIX. törvényt  az egyes adótörvények módosításáról, melynek a személyi jövedelemadót érintő módosításai között találjuk meg a kriptovalutákkal kapcsolatos új szabályozást.

Korábban Magyarországon a kriptovaluták birtoklása és értékesítése nem tartozott szakhatósági szabályozás alá,  ezért a kriptovaluta-kereskedelem nem minősült ellenőrzött tőkepiaci ügyletnek, a kriptovaluták nem minősültek értékpapírnak, sem hivatalos fizetőeszköznek, és az árfolyamnyereségre irányadó szabályokat  sem lehetett alkalmazni. Ezért eddig szabályozás híján a kriptovagyonon elért profit egyéb jövedelemként adózott, amire a korábbi szabályok szerint 15 % személyi jövedelemadót és 15,5 % szociális hozzájárulási adót kellett fizetni, s ez utóbbira a maximális szocho plafon sem vonatkozott.

Az elfogadott tv szerint: a  kriptoeszközzel végrehajtott ügylet  a magánszemély által bárki számára megköthető, elérhető ügyletben kriptoeszköz átruházása, átengedése és kriptoeszköz biztosította jog gyakorlása révén nem kriptoeszköz formájában vagyoni érték szerzése. Röviden: akkor keletkezik adóztatandó jövedelem, amikor átváltjuk a kriptovalutánkat valamilyen devizára, vagyontárgyra vagy egyéb eszközre.

Az ügyletek nyereségét továbbra is úgy kell kiszámolni mint eddig, azaz a megszerzett bevételből levonhatóak a tevékenységhez kapcsolódó tárgyévi költségek (szerzési/vásárlási érték, bányagép, villanyszámla,  a tőzsdéknek fizetett díjak stb.), és csak a maradék lesz az adózás alá eső jövedelem, amire 15 százalék SZJA-t kell fizetni.

A törvény biztosít egy szűk adómentességi sávot is. Ugyanis hogyha az egy napon maximum egy ügyletből származó bevétel a minimálbér 10 százalékát (2021-ben 16 740 forintot) nem haladja meg, akkor nem kell megállapítani adóztatandó jövedelmet, de csak akkor ha éves szinten az e bevételek összege a minimálbér összegét (2021-ben 167 400 forintot) sem haladja meg.

Az is fontos tudnivaló, hogy az ellenőrzött tőkepiaci ügyletekből származó jövedelmekhez hasonlóan, ha valakinek kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből vesztesége ( ha a kiadás meghaladja a bevételt) származott az adóévben vagy az azt megelőző 2 évben, akkor adókiegyenlítésre jogosult.

Ez azt jelenti, hogy ezen veszteség továbbvihető a következő időszakra, és  csökkenthető a következő időszak nyereségének adója.

A feltétele mindennek az, hogy a veszteséget ne felejtsük el feltüntetni az adott évi SZJA bevallásunk megfelelő soraiban! Fontos egy korrekt nyilvántartás vezetése is, mert az adóhatóság 5 éven belül bármikor ellenőrizheti ezeket a nyilvántartásokat.

Jó hír, hogy

  • az elfogadott új  szabály, már a 2021-es adóévre is alkalmazható
  •  egy amnesztiás lehetőséget is biztosít a jogalkotó az érintettek számára.  2022-ben bevallható az összes előző évi kriptoeszközre kötött ügylet jövedelme szankciómentesen 15 százalékos adóteher mellett. De: itt is igaz, hogy egy korábbi éveket érintő ellenőrzés alkalmával, ha megállapítanak ilyen típusú be nem vallott jövedelmet, akkor azt egyéb jövedelemként kell utólag leadózni, és  a megállapított adóhiány tekintetében még adóbírság is kiszabható a hatóság részéről.
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.