KATA-sok 40%-os adója

Összeállította: Bednárik Szabina

Kifizetőt terhelő 40%-os adó

  • Ha a kisadózó vállalkozással kapcsolt vállalkozási viszonyban álló kifizető juttat a kisadózó vállalkozásnak bevételt, akkor a juttatás teljes összege után 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie.

Kapcsolt vállalkozások: TAO törvény hatálya szerinti kapcsoltságot kell vizsgálni. Azonos ügyvezetők minden esetben (az egyéni vállalkozásnál nincs ügyvezető!) Többségi befolyással rendelkezik. (Adózó a másik adózóban, illetve fordítva).Adózó és más személy, ha bennük harmadik személy” (Közeli hozzátartozókat harmadik személynek kell tekinteni.)

  • Ha az Art. szerinti kifizető – mely nem kapcsolt vállalkozása a kisadózó vállalkozásnak – juttat ugyanannak a kisadózó vállalkozásnak az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt, akkor a 3 millió forintot meghaladó összegű juttatás után 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie.

KATA alanyát 3 esetben terheli 40 %-os adófizetési kötelezettség

  • Ha a 12 millió forintos árbevételi határ átlépésre kerül.

A KATA törvény 2. § 12. pontja szerinti 12 milliós értékhatár számításába nem csak és kizárólag a számlázott árbevételünk számít bele. A 12 millió Ft-os értékhatár amennyiben év közben kezdtük vállalkozásunkat arányosan alacsonyabb.

Katv. 2. § 12. *  kisadózó vállalkozás bevétele: a kisadózó vállalkozás által a vállalkozási tevékenységével összefüggésben bármely jogcímen és bármely formában mástól megszerzett vagyoni érték, ideértve a tevékenység végzéséhez kapott támogatást és a külföldön is adóköteles bevételt, valamint az az összeg, amelyet az adóalany az általa kibocsátott bizonylat alapján az adóalanyisága megszűnése napjáig még nem szerzett meg.

A megállapított bevételeink 12 millió forint feletti része után a KATA bevallásban 40% adót kell megállapítani és tárgyévet követő február 25. napjáig bevallani és megfizetni.

  • Ha a kisadózó vállalkozásnak olyan külföldi illetőségű jogi személy, egyéb szervezet (külföldi kifizető) juttat bevételt, amellyel a kisadózó vállalkozás kapcsolt vállalkozási viszonyban áll, akkor e bevétel után a kisadózó vállalkozásnak kell 40 százalékos mértékű adót fizetnie. Ami a gyakorlatban a bevétel 71,42%-nak a 40%-a.
  • A 40 százalékos mértékű adót a kisadózó vállalkozásnak a bevétel megszerzése hónapját követő hónap 12-éig kell befizetnie.
  • Bevallania az adóévet követő év február 25-éig kell. Ebben havonként és kifizetőnként kell feltüntetni az adóévben az adó alapjába tartozó bevételt, továbbá a bevételt juttató külföldi kifizető nevét és címét.
  • Ha a kisadózó vállalkozás vele kapcsolt vállalkozási viszonyban nem álló ugyanazon külföldi kifizetőtől szerez a tárgyévben az év elejétől összesítve 3 millió forintot meghaladó összegű bevételt, akkor a kisadózó vállalkozásnak 40 százalékos mértékű adót kell fizetnie.

A 40 százalékos mértékű adót a katás vállalkozásnak első alkalommal a külföldi kifizetőtől származó 3 millió forintos összeghatár átlépését követő hónap 12-éig kell megfizetnie.

Ezt követően pedig a tárgyév minden olyan hónapját követő hónap 12-éig, amelyben a külföldi kifizetőtől bevételt szerzett.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.