Helyi iparűzési adó 2023

(Összeállította: Lehel Anna)

2023-tól:

  • KATÁS egyéni vállalkozóként, átalányadózó egyéni vállalkozóként, normál egyéni vállalkozóként és TAO alatt adózó vállalkozásként választható adózási módszer:
  1. Főszabály szerint
  2. Kisvállalkozók adózási módja szerint
  • KIVA alatt adózó vállalkozóként választható adózási módszer:
  1. Főszabály szerint
  2. Kisvállalkozók adózási módja szerint
  3. KIVA-alany adózási módja szerint

2023-tól újra 2 %-kal kell számolnunk a helyi iparűzési adót, kivétel ha valamely településen egyedi a helyi iparűzési adó mérték.

2023-tól három megállapítási módszer lesz helyi iparűzési adóra:

  1. Főszabály (egyes költségekkel csökkentett árbevétel)
  2. Kisvállalkozóknak (árbevétel nagyságától függő FIX adóalap)
  3. KIVA-alanyoknak (KIVA alap 120 %-a)

A főszabály szerinti adómegállapításában, valamint a KIVA-alanyok KIVA alap szerinti adómegállapításában nincsen változás.

Kisvállalkozók adómegállapítása

A kisvállalkozók adója megnevezéssel olvadt össze korábban használt három kedvezményes helyi iparűzési adó módszer és egyben a régi, itt felsorolt adózási módok megszűntek:

  • KATA-alanyok (településenként 2,5 M Ft)
  • Átalányadózók (átalányban megállapított jövedelem 120 %-a)
  • 8 M Ft alatti árbevétel esetén (az árbevétel 80 %-a)

Négy csoportba tudjuk sorolni az adózókat a kisvállalati adó meghatározása szerint, személyi jövedelemadó szerint bevétel alapján, a számvitel szerint árbevétel alapján.

Ami nagyon fontos a bevételt naptári napok alapján kell arányosítani kezdő vállalkozónál és bármilyen egyéb esetben, ha nem teljes évről nyújtunk be bevallást.

Valamint az adóalapot önkormányzatonként kell nézni.

BevételAdóalap
0-12 M Ft2,5 M Ft
12-18 M Ft6 M Ft
18-25 M Ft8,5 M Ft
18-120 M Ft

Az utolsó 18 -120 M Ft közötti bevétellel FIX adóalapot kizárólag kiskereskedelmi tevékenység esetén lehet választani.

Vagyis ha a megadott intervallumba beleesik a bevételünk, akkor előnyösen FIX adóalappal számolhatjuk ki a helyi iparűzési adót.

Példák:

  •  A bevétel várhatóan 10M Ft lesz 2023-ban. Választjuk a 2,5M adólapot. 2% adóval számolva, a HIPA: 50 000 Ft.
  • Mi történik, ha a 2023-as bevétel, 13M Ft lesz? Akkor a 6 M Ft-os adóalappal kell számolnunk, ekkor a HIPA 2 % adóval számolva: 120 000 Ft.
  • A bevétel várhatóan 20 M Ft 2023-ban, akkor fix  8,5 M Ft adóalappal számolhatunk és így a  HIPA 2 % adóval számolva: 170 000 Ft.

A kisvállalkozók adómegállapítása alá be kell jelentkezni!

  • kezdő vállalkozók jogelőd nélkül: az első adóévről szóló bevallásban, jelen esetben ha valaki 2023-ban kezdő vállalkozó akkor 2024.05.31-ig beküldendő bevallásban kell jelölni
  • további években:  az adóévet megelőző adóévről szóló bevallási nyomtatványon az adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig 🡪 azaz, ha valaki ezt már 2023-ra szeretné választani, annak a 2022-es helyi iparűzési adó bevallásban kell jelölnie, fontos még, hogy a kedvezményes adózást kizárólag határidőben (05.31-ig) beérkezett adóbevallásban lehet jelölni
  • önkormányzat területén kezdő vállalkozó, például új telephely nyitás esetén a változás bejelentő lapon kell jelölni a kisvállalkozók kedvezményes adómegállapításának  választását

Kijelentkezés a kisvállalati adómegállapítás alól:

Az adóév ötödik hónapjának utolsó napjáig kell megtenni és eddig az időpontig adóelőleg bevallást is kell benyújtani az illetékes önkormányzat/önkormányzatok felé.

Abban az esetben nem kell bevallást benyújtani, ha az adóévi adó összege nem haladja meg az adóévi adóelőleg összegét és az adózó az adóelőleg és az adóévi adó összege különbözetének a visszatérítését nem kéri.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.