Csekély Értékű Ajándék

(Összeállította: Szilágyi Zoltán)

A 2023-as évben csekély értékű ajándékot adhatunk magánszemélyeknek (nem kötelező alkalmazottnak lennie) a Szja tv. 70. § (6) bekezdése alapján, melynek értékhatára 2023-ban még 23.200 Ft.

Nagyon fontos azonban a juttatás időpontja. 2023. évi adókötelezettségként akkor tudjuk a juttatást elszámolni, ha az ajándék átadása legkésőbb 2023. december 31-éig ténylegesen megtörténik, és ez dokumentálásra is kerül. Adókötelezettség a juttatás időpontjában keletkezik. A juttatás értékének 1,18 szorosa után a kifizetőnek 15% SZJA-t és 13% SZOCHO-t kell fizetnie.

A 2024-es évtől három alkalommal adható csekély értékű ajándék, amelynek értékhatára 26.680 Ft lesz. Itt azonban annyi változás van még, hogy a közterheket a juttatás hónapját magában foglaló negyedév kötelezettségeként kell majd a juttatónak bevallania és megfizetnie.

Továbbá az SZJA tv.-ben szereplő újabb melléklete egy új adómentes juttatásra ad lehetőséget:

8.45. *  a juttató által reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében, továbbá üzleti ajándékként vagy csekély értékű ajándékként történő juttatás céljából közvetlenül a szőlészetről és borászatról szóló 2020. évi CLXIII. törvény 9. § (1) bekezdése szerinti forgalomba hozatalt kezdeményező borászati üzemengedélyestől palackozott kiszerelésben vásárolt, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel ellátott borászati termék, valamint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borászati termék, azzal, hogy a juttató az ilyen célból beszerzett termékekről olyan nyilvántartást vezet, melyből megállapítható a beszerzés forrása és a termék felhasználásának módja is.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.