EKHO mértéke

(Összeállította: Bartalos-Csonka Orsolya)

Az EKHO mértéke jelenleg csak 15%, semmi más adó nem terheli.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás szerinti adózást olyan magánszemélyek választhatják, akik a 2005. évi CXX. törvényben (EKHO törvény) meghatározott feltételeknek megfelelnek és az ott meghatározott foglalkozásból származik adóköteles bevétele.

Az ekho alapja:

Az a bevétel, amit a törvényben felsorolt tevékenységből szerzett a magánszemély.

Az ekho mértéke:

Az ekhoalap összegéből 15% ekhot kell megfizetnie a bevételt szerzőnek.

A 15%-ból 9,5 százalék személyi jövedelemadónak, 5,5 százalék – kivéve, ha nyugdíjasról van szó – társadalombiztosítási járuléknak minősül. Ha a magánszemély nyilatkozik arról, hogy nyugdíjas, akkor az ekho mértéke 9,5% lesz.

A kifizetőt 2022.08.31-ig 13% ekho fizetés terhelte, azonban 2022.09.01-től a 297/2022 (VIII.9) kormányrendelet ezt a mértéket eltörölte. Azt, hogy a kifizetői ekho mértéke meddig lesz 0%, egyelőre nem tudni, mert a vészhelyzeti kormányrendeletekkel kapcsolatban kiadott 425/2022. kormányrendelet meghosszabbította a céges ekho ’Nem fizetési’ kedvezményt, azzal, hogy törölték az eredeti rendelet hatályvesztési paragrafusát.

297/2022. (VIII. 9.) Korm. rendelet egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról

1.§ (2) Az Ekho tv. 4. § (3) bekezdésének rendelkezésétől eltérően a kifizető nem fizet egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást a közteherfizetési kötelezettségét az Ekho tv. szerint teljesítő magánszemély részére a foglalkozása ellenértékeként juttatott bevétel után.

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.