Kriptovaluták az SZJA bevallásban

(Összeállította: Krézli Katalin)

A kriptovalutákkal végrehajtott ügyletekből származó jövedelmet 2022. január 01. után az SZJA bevallásban külön adózó jövedelemként kell elszámolni. A jövedelem után 15% SZJA-t kell fizetni minden év május 20-ig.
Ha az adóévet megelőző két évben veszteség keletkezik, s ezt az SZJA bevallásban fel is tüntettük, lehetőség van csökkenteni vele a nyereséget.
A kriptavaluta fogalma
Kriptovaluta adózás ismertetése előtt nézzük is meg, mi az a kriptovaluta. Legismertebb kriptavaluták közé tartozik a bitcoin, a litecoin, az ethereum és a ripple. Hívhatnánk digitális pénzeknek is. A kriptovaluta olyan digitális vagy virtuális valuta, amely titkosított kódok és blockchain technológia segítségével működik. A kriptovaluták decentralizáltak, azaz nem állnak semmilyen központi szervezet, azaz bank vagy kormányzat ellenőrzése alatt. Ehelyett a tranzakciók titkosított kódok és az interneten keresztül zajlanak, és a tranzakciókat a hálózat többi résztvevője ellenőrzi és megerősíti.
Kriptojövedelmek
A kriptovalutából származó jövedelem olyan jövedelem, amelyet a kriptovaluták bányászatából, kereskedelméből, vagy egyéb, a kriptovalutákhoz kapcsolódó tevékenységekből származó nyereségből keletkezik. Például a bitcoin bányászata vagy kereskedése során elért profit. Az így létrejövő bevételek az egyes országok adórendszerének és szabályozásának megfelelően adókötelesek lehetnek. Az adókötelezettség pontos formája eltérhet, ezért mindenképpen ajánlott tájékozódni az adott ország adóhatóságának rendelkezéseiről, szabályozásairól. A bevétel megszerzésének helyét mindenképpen szükséges figyelembe venni.
Kriptovaluta adózás Magyarországon

  1. január 1 megelőzően a kriptoeszközzel végrehajtott ügyleti nyereség egyéb jövedelem kategóriában esett. Ez azt jelenetette, hogy a 15% SZJA mellett szociális hozzájárulást kellett fizetni.
  2. január 1-től új szabályok vonatkoznak a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelmek adóztatására, így külön adózó jövedelemnek számít. A szabályozás fontos eleme, hogy magánszemélyeknek csak akkor kell adót fizetniük a kriptovaluták után, ha azokat valódi eszközökre, például törvényes fizetőeszközre cserélik, illetve ingó vagy ingatlan vagyontárgyakat vásárolnak velük.
    A tárgyévi jövedelem meghatározásához vonja le az adott adóévben kriptoeszköz ügyletekből származó teljes bevételből az összes tárgyévi igazolt, a kriptoeszköz megszerzésével kapcsolatos kiadásait. A kiadások közé tartozhatnak olyan költségek is, amelyek nem kimondottan egy adott ügylethez, hanem a kriptopénz tartásához kapcsolódnak, például díjak és jutalékok. A példákon túl vegyük sorra, hogy mely konkrét kiadások tekinthetőek a kriptopénz megszerzésére fordított igazolt kiadás:
    • A kriptoeszköz megszerzésére fordított tárgyévi igazolt kiadások.
    • A kriptopénz bányászati tevékenységgel kapcsolatban felmerült igazolt kiadások
    • Az eszköz megszerzése során felmerült igazolt kiadások, de legfeljebb az eszköz megállapított szokásos piaci értéke az eladás időpontjában, ha a kriptovalutát a magánszemély egy bizonyos eszközért, például ingó vagy ingatlan vagyonért cserébe szerezte meg.
    Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó nettó nyereség vagy nettó veszteség kiszámításakor figyelembe kell venni a tárgyévi kriptopénz megszerzésével felmerült igazolt kiadás-okat, még akkor is, ha a magánszemély tárgyévben nem cserélte a kriptovalutát valós vagyoni értékre.
    Amennyiben a fent leírtakat figyelembe véve kiszámított tárgyévi bevételek összege meghaladja a tárgyévi igazolt kiadások összegét, akkor ügyleti nyereség keletkezik, ha pedig a tárgyévi igazolt kiadások összege meghaladja a tárgyévi összes bevételét, akkor ügyleti veszteségről beszélünk.
    A személyi jövedelemadó 15%, melyet további adó nem terhel. Ezt minden év május 20. napjáig kell az SZJA bevallásban feltüntetni és megfizetni.
    Ügyleti nyereség és adókiegyenlítés
    Az ügyleti nyereség és ügyleti veszteség fogalmát fent tisztáztuk. Amennyiben az adóévet megelőző két évben kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó veszteséget ért el és feltüntette a veszteség keletkezése évéről szóló személyi jövedelemadó bevallásában, adókiegyenlítés-re jogosult, amit az SZJA bevallásban már megfizetett adóként érvényesíthet.
    Adókedvezmények
    A hatályos rendelkezések szerint a fizetendő adó az adóévben kriptopénz ügyletek során elért nettó nyereség 15%-a. A rendelkezés kimondottan kitér azokra az esetekre is, amikor nem szükséges adót fizetni, amennyiben:
    • a kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó bevétel nem haladja meg a minimálbér 10 százalékát,
    • a magánszemély a jövedelemszerzés napján nem szerez bevételt azonos tárgyú ügyletből,
    • ügyleti nyereség összege nem haladja meg adott adóévben a minimálbért.
    A kriptovaluta adózásáról szóló jogszabály:
  3. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról 67/C §
0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.